zondag 9 juli 2023

Wie doet wat in het Voedselbos?


Het Voedselbos is een initiatief van buurtbewoners voor buurtbewoners. Iedereen is welkom om deel te nemen aan het project. Dat deelnemen kan veel vormen hebben. 

Veel mensen vinden het leuk om door het Voedselbos heen te wandelen of lekker op het bankje te zitten en te genieten van het steeds veranderende landschap. Sommige mensen doen mee aan de activiteiten zoals bijvoorbeeld een rondleiding. Anderen helpen mee: gewoon keer bij een plantdag, of veel vaker (applaus voor Laura en Ad 😀).


 De werkgroep Voedselbos bestaat uit Barbara, Robert, Catharina, Henk en Jolanda. De werkgroep is praktisch bezig met klussen in het bos en andere dingen (zoals koffie zetten en wéér de rommel bij de picknickbank weghalen 😏) maar houdt zich ook bezig met de langere lijn en het ontwerp. De werkgroep organiseert activiteiten en neemt initiatieven voor werkdagen in het Voedselbos. De werkgroepleden doen dat ook vrijwillig. Wij leven graag in een groene omgeving en houden ervan met de natuur bezig te zijn, vooral samen met anderen. 

Dan blijft er nog veel werk over. Bijvoorbeeld het vinden van geld voor nieuwe aanplant, het afstemmen met de gemeente die eigenaar is van de grond, administratie en boekhouding.... Hierbij is het bestuur van de NLGR voor het Voedselbos van grote waarde.

Het is heel leuk om samen met al deze mensen bezig te zijn met een mooie groene leefomgeving, nu en in de toekomst. Wil je hier je steun aan geven? Alle hulp is welkom, groot of klein, eenmalig of vaker. Neem dan contact met ons op. Of word lid van de NLGR. Dat kan al vanaf 10 euro per jaar!    
  

vergaderen met het bestuur van de NLGR




zondag 2 juli 2023

Oogst



 In het Voedselbos groeit en bloeit van alles. Bloemen, kruiden, bessen, noten en vruchten. Ook nu is er van alles te oogsten. Het is heel leuk om te ontdekken wat je kan doen met de oogst van dit moment. 

 

Water met munt en rozemarijn. Water met een kruidig smaakje zonder suiker, heerlijk op warme dagen!



Duizendblad verzamelen om te drogen als thee


Zwarte bes. De bessen zijn heerlijk en het blad is ook te gebruiken als thee. 




Daglelie: een eetbare bloem. Gevuld met roomkaas een verrassend hapje voor bij de borrel.


Let wel op: als je gaat oogsten, pluk dan alleen kruiden en bessen als je echt zeker weet wat het is. Er staan ook kruiden in het bos die niet eetbaar zijn (maar bijvoorbeeld goed voor de biodiversiteit). 



vrijdag 30 juni 2023

Hitte in het Voedselbos

Na een fris en nat voorjaar breekt een hete droge tijd aan. Heerlijk zomerse dagen. Maar de planten en bomen hebben te lijden onder de droogte. Iets van onze aanplant gaat verloren. Vooral de grotere berken redden het niet. 

Bij het aanplanten van de pioniers hebben we rekening gehouden met een flink verlies.  Dus het Voedselbos kan dit wel opvangen. Maar dit laat wel zien hoe snel de bodem uitdroogt, ook na een heel natte periode.

Precies daarom is het verbeteren van de bodem zo belangrijk. De voorspelling is dat we steeds meer te maken krijgen met periodes van zware regenval, afgewisseld door hete droge perioden. Hoe meer organisch materiaal er op de bodem blijft liggen, hoe meer het bodemlevenweb zich kan ontwikkelen en hoe meer de bodem als een spons gaat werken. Dat maakt dat het Voedselbos droge periodes beter op kan vangen. 





vrijdag 12 mei 2023

Doe mee!


 Doe mee!

Zou je willen meedenken over wat er in en om het Voedselbos gebeurt? Wil je meedoen met projecten, zoals het bouwen van een levende hut of het aanleggen van een frambozenhaag? Vind je het fijn om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen? Of ben je geïnteresseerd in de educatieve activiteiten in en om het Voedselbos? Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? 

Stuur ons dan een mailtje naar Voedselbosgilze@gmail.com. Leuk als je erbij bent!

Rondleiding en proeverijtje

Prachtig zonnig weer voor een rondleiding en voedselbosproeverijtje. Alles lag gereed op de picknicktafel toen de eerste bezoekers arriveerden.

Barbara vertelde wat een voedselbos is en hoe dit in de gemeente Gilze tot stand is gekomen. Vooral dit jaar vanaf januari is er hard gewerkt en zijn heel veel bomen en struiken aangeplant.




 

OLIJFWILG / ZILVERBES - Er zijn verschillende soorten olijfwilgen. En daardoor ontstaat wel eens wat verwarring. Vandaag laat ik de Elaeagnus ebbingei (olijfwilg of zilverbes) zien. Er zijn een aantal belangrijke verschillen met de herfstolijfwilg (Elaeagnus umbellata). De Elaeagnus ebbingei bloeit in september/ oktober met heerlijk geurende bloemen. Rond deze tijd (mei) rijpen de bessen af. Dit in tegenstelling tot de herfstolijfwilg die in het vroege voorjaar bloeit en in de herfst vrucht draagt.

De vruchten van de zilverbes zijn niet super smakelijk om uit het vuistje te eten, mede vanwege de relatief grote pit. Maar er is prima jam van de bessen te maken. Vooral omdat er rond deze tijd nog niet veel vruchten te oogsten zijn is dit een mooie toevoeging aan je voedselbos, om zo het oogstseizoen te verlengen. Nog een verschil met de herfstolijfwilg is dat de Elaeagnus ebbingei bladhoudend is.








We liepen een rondje langs de takkenril. De wethouder bedankte ons voor onze inzet. De hapjes kwamen tevoorschijn en geproefd.

Er stond jam van zilverbessen, kruisbessensap, rabarber en vlier limonade, thee met verse munt, roomkaas met daslook, bieslook kappertjes in magnolia appel azijn. Voor de liefhebbers was er ook een brandnetelsoepje. 

Het recept van het brandnetelsoepje lees je hier https://voedselbosgilze.blogspot.com/2023/04/de-eerste-oogst.html





 

 

 

 

zondag 9 april 2023

Takkenril maken

Stel, je hebt twee populieren staan die met enige regelmaat worden gekandelabeerd. Watte?? Kandelaberen is het onderhouden van populieren waarbij ze fors korter worden gemaakt om gezonde bomen te behouden. 

Hoe raak je van het hout af van twee populieren die zijn gekandelabeerd? Nou, je maakt een takkenril aan de buitenrand van voedselbos Gilze. Goed voor de muizen, egels en andere dieren als schuilplaats onder de takken. 

We waren wel een paar dagen bezig en er zijn drie aanhangers met populierenhout vervoerd binnen Gilze, maar vele handen maakten licht werk. 

Tegelijkertijd geeft de takkenril leuke mogelijkheden om verschillende biotopen te creëren voor planten. Op de zuidkant is Oost-Indische kers gezaaid. Die kan mooi tegen de houtril omhoog kruipen. 








zaterdag 1 april 2023

De eerste oogst...

 



Jonge brandnetel

Lekker als thee of in de soep


Het Voedselbos staat vol met nuttige en eetbare planten. Op dit moment zijn de brandnetels hier aan het groeien. Ze zitten vol jonge bladeren. Deze bladeren kan je oogsten. Vandaag een recept voor brandnetelsoep, een kruidige, romige soep, heerlijk voor bij de lunch.

Fruit een teentje knoflook en een uitje in de olie. Voeg twee in kleine blokjes gesneden aardappels toe. Voeg een halve liter groentebouillon toe en laat dit 5 minuten koken. Was de brandnetelbladeren goed. Gebruik hiervoor handschoenen zodat je je niet bezeert aan de haren van de brandnetel. Hak de bladeren fijn en voeg ze toe. Laat het geheel nog maximaal 10 minuten koken. Pureer de soep met de staafmixer.  Voeg op het laatst room toe en peper en zout naar smaak.  Eet smakelijk!


De eerste maaltijd uit het Voedselbos






Midzomerfeest

Op zaterdag 22 juni was het gelukkig droog, zonnig en veel warmer dan de afgelopen weken. Dus het Midzomerfeest ging door!  Om 10 uur zaten ...