woensdag 13 december 2023

Werken aan de houtrillen

 
Een takkenril of een houtril is een uitstekende schuilplek voor allerlei kleine dieren in het Voedselbos Gilze. Vorig jaar hebben we de eerste aangelegd langs het fietspad aan de Warande. Dit jaar is een tweede mooie gebogen houtril gemaakt. De takkenril is ook een schaduwplek; we creëren een nieuwe minibiotoop voor andere vegetatie en er zullen andere dieren op af komen. 
 

 

Zaterdag 9 december 2023 was het weer de 2e zaterdag van de maand en dan trekt de Groene Brigade van de NLGR (Natuur en Landschapsvereniging Gilze en Rijen) er op uit om Gilze en Rijen (in dit geval Gilze) weer wat mooier te maken.

Dit keer heeft Groene Brigade Coördinator Guus van Roozendaal het strijdplan opgevat om het groen rond de bijenstal te kortwieken, en de takken een nieuwe toekomst te geven als takkenril bij het Voedselbos.

Afgelopen week was het ook de dag van de vrijwilliger en dat wordt vandaag gevierd met een afsluitende lunch na de werkochtend. Maar eerst moet er nog gewerkt worden.

 

Na de gebruikelijke veiligheidsinstructie (vast afgesloten met “let goed op elkaar”) gaan we in 2 groepen aan de slag, een groep bij de bijenstal en een groep bij het voedselbos.  Het fietspad wordt met oranje pionnen afgezet. Het snoeien kan beginnen.

Als snel komt de bijenstal meer en meer achter de struiken tevoorschijn. De takken worden op de aanhangwagen gelegd en gelost bij het voedselbos en aldaar tot takkenrillen verwerkt.

 

Halverwege komt toevallig Hoffotograaf Cor de Kok van het weekblad Gilze en Rijen langs met de kruiwagen op weg om een Kerstboom te kopen. De opbrengst van deze kerstboomverkoop gaat naar het goede doel van delotgenoten.nl

Maar Cor belooft ook terug te komen om een groepsfoto te maken. En zo geschiedt.

 

Kwart over tien wordt het werk tijdelijk stilgelegd voor koffie met worstenbrood, gedoneerd door de Bijenstal. We laten het ons goed smaken.

Tijdens de koffie verteld Cees van Leuven voorzitter bijenhouders vereniging St. Ambrosius over de Hoornaar, een plaag voor de Hollandse bijen en imkers.

 

Na een tijdje begint het weer te kriebelen, en gaan we weer naar buiten, om bomen en struiken ruimte te geven om verder uit te groeien.

 

Rond 12 uur wordt de tafel gedekt met allerlei lekkers. Jolanda van het voedselbos heeft overheerlijke pompoensoep gemaakt.  Na een eerste kop smult menigeen nog van een tweede.

Ook de verse broodjes deze keer van een Rijense warme bakker laten zich goed smaken.

 

Een mooie afsluiting van een mooi jaar met dank aan de vele vrijwilligers van de Groene brigade, Bijenstal en Voedselbos. Ook een keer meehelpen?  Kijk even op: https://natuurlijkgilzerijen.nl/werkgroepen/groene-brigade

Verslag: Guus van Roozendaal.


alle vrijwilligers bedankt!    foto: Cor de Kok
 
 






 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Werken aan de houtrillen

    Een takkenril of een houtril is een uitstekende schuilplek voor allerlei kleine dieren in het Voedselbos Gilze. Vorig jaar hebben we de ...