vrijdag 12 mei 2023

Rondleiding en proeverijtje

Prachtig zonnig weer voor een rondleiding en voedselbosproeverijtje. Alles lag gereed op de picknicktafel toen de eerste bezoekers arriveerden.

Barbara vertelde wat een voedselbos is en hoe dit in de gemeente Gilze tot stand is gekomen. Vooral dit jaar vanaf januari is er hard gewerkt en zijn heel veel bomen en struiken aangeplant.
 

OLIJFWILG / ZILVERBES - Er zijn verschillende soorten olijfwilgen. En daardoor ontstaat wel eens wat verwarring. Vandaag laat ik de Elaeagnus ebbingei (olijfwilg of zilverbes) zien. Er zijn een aantal belangrijke verschillen met de herfstolijfwilg (Elaeagnus umbellata). De Elaeagnus ebbingei bloeit in september/ oktober met heerlijk geurende bloemen. Rond deze tijd (mei) rijpen de bessen af. Dit in tegenstelling tot de herfstolijfwilg die in het vroege voorjaar bloeit en in de herfst vrucht draagt.

De vruchten van de zilverbes zijn niet super smakelijk om uit het vuistje te eten, mede vanwege de relatief grote pit. Maar er is prima jam van de bessen te maken. Vooral omdat er rond deze tijd nog niet veel vruchten te oogsten zijn is dit een mooie toevoeging aan je voedselbos, om zo het oogstseizoen te verlengen. Nog een verschil met de herfstolijfwilg is dat de Elaeagnus ebbingei bladhoudend is.
We liepen een rondje langs de takkenril. De wethouder bedankte ons voor onze inzet. De hapjes kwamen tevoorschijn en geproefd.

Er stond jam van zilverbessen, kruisbessensap, rabarber en vlier limonade, thee met verse munt, roomkaas met daslook, bieslook kappertjes in magnolia appel azijn. Voor de liefhebbers was er ook een brandnetelsoepje. 

Het recept van het brandnetelsoepje lees je hier https://voedselbosgilze.blogspot.com/2023/04/de-eerste-oogst.html

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Midzomerfeest

Op zaterdag 22 juni was het gelukkig droog, zonnig en veel warmer dan de afgelopen weken. Dus het Midzomerfeest ging door!  Om 10 uur zaten ...